Biopack - Ambalaje din carton ondulat

telverde Calculator pret cutii carton
Română English Français Français Español 汉语


Carton ondulat, cutii carton ondulat, ambalaje carton ondulat

Carton ondulat - Apariţia

  • 1871 - A fost utilizat în premieră cartonul ondulat, hârtia ondulată fără faţă ca ambalaj de către americanul Albert L. Jones.
  • 1874 - Brevetarea in SUA a termenului si a metodei de obtinere a Cartonului Ondulat de catre Oliver Long.
  • 1900 - Cartonul Ondulat se impune în industria ambalajelor din SUA.
  • 1930 - Patrunderea Cartonului Ondulat în Europa, prin Franţa, Anglia şi Germania.
  • 1956 - Prima fabrica de Carton Ondulat din Romania.
  • 2006 - Iniţierea proiectului BIOPACK Romania.

Carton ondulat - Fabricarea

Cartonul ondulat este format din unul până la patru straturi netede de hârtie şi unul, două sau trei straturi ondulate din hârtie inferioară sau superioară de ambalaj, unite între ele printr-un adeziv. Se obţine astfel un obiect de tip sandwich uşor şi stabil. Elementul de bază este obţinut prin asocierea, prin lipirea unui strat plat cu un strat ondulat. Acoperirea unui astfel de element sau a mai multor elemente suprapuse de obicei, mărimea ondulelor folosite este diferită cu un strat plat determină obţinerea cartoanelor ondulate cu unul, două sau trei straturi de ondule.

Carton ondulat

Pentru fabricarea cartonului ondulat se folosesc trei semifabricate:

  • Hârtia strat ondulat (hârtia miez). Hârtia miez este de patru tipuri: Fluting¹, Kemifluting, Wellenstoff şi Schrenz.
  • Hârtia strat neted (hârtia capac). Hârtia capac este de patru tipuri: Testliner , White Top Testliner , Ecokraft , Kraft.
  • Adeziv (clei de amidon).

Note:
Fluting (F) = hârtia strat ondule, hârtia miez;
Schrenz (S) = sorturi inferioare de hârtie miez şi capac fabricate din maculatură;
Wellenstoff (W) = sortiment din hârtie miez fabricat din maculatură;
Testliner natur (T) = hârtie capac fabricată din maculatură fracţionată sau cu adaos major de maculatură, care răspunde unor caracteristici impuse; poate fi mono sau multi strat, în ultimul caz cu stratul de faţă din celuloză naturală sau albită;
White Top Testliner (A) = hârtie capac înălbită (pentru stratul de faţă al cartonului);
Ecokraft (EK) = hârtie capac ecologică din maculatură cu o cantitate de celuloză sulfat mai redusă (alternativă românească la Kraft);
Kraft (K) = hârtie capac din celuloză sulfat ( Kraftliner);

Tipuri de carton ondulat

A. CO2 cu ondulă B şi CO2 cu ondulă C

 Carton ondulat CO2      Carton ondulat CO2    Carton ondulat CO2     Carton ondulat CO2

B. CO3 cu ondulă E CO3 cu ondulă B şi CO3 cu ondulă C

 Carton ondulat CO3   

C. CO5 cu ondule C+E şi CO5 cu ondule C+B

 Carton ondulat CO5   

D. CO7 cu ondule E+C+C si CO7 cu ondule B+C+E

Carton ondulat CO7    

Clasificare carton ondulat

Clasificarea cartonului ondulat are la bază mai multe criterii, dintre care cele mai importante sunt destinaţia ambalajului, tipul cartonului ondulat şi mărimea ondulei.

Ţinând cont de scopul ambalajului obţinut în urma procesării cartonului ondulat se deosebeşte ambalajul de transport, de desfacere şi de prezentare.

În funcţie de numărul de straturi de hârtie, se deosebesc mai multe tipuri de carton ondulat: tip II, III, V, VII, denumite şi CO2, CO3, CO5, CO7.
• tipul II – este compus dintr-un capac şi o hârtie miez, unite prin linii de lipire între vârfurile ondulelor şi capac;
• tipul III – este compus dintr-un strat ondulat, prins între două straturi netede;
• tipul V – este compus din două straturi ondulate şi trei straturi netede;
• tipul VII – este compus din trei straturi ondulate şi patru straturi netede.

Tipul II se se foloseşte ca hârtie de ambalaj protectoare, suport pentru caşerare (panouri publicitare, ambalaje de prezentare imprimate offset) şi se stochează în suluri, în timp ce tipurile III, V şi VII se obţin sub formă de plăci, care pot fi utilizate ca atare sub formă de separatori sau sunt prelucrate pentru obţinerea ambalajelor din carton ondulat.

Un alt criteriu de clasificare este mărimea ondulelor, definită prin înălţimea(h) şi pasul(p) ondulei din hârtia miez.

Din acest punct de vedere se deosebesc ondule de mărimi:
• mari: tip C (h cuprins între 3,5-3,7 mm)
tip A (h cuprins între 4,5-4,8 mm);
• medii: tip B (h cuprins între 2,3-3,2 mm);
• fine: tip E (h cuprins între 1,1-1,2 mm);
• microondule: tip N (h medie=0,46 mm)
tip F (h medie =0,76 mm).

Plăcile CO2 au nodule tip B şi C, plăcile CO3 prezintă ondule de tipul B, C şi E, iar CO5 prezintă ondule de tipul B+C şi E+C.

Ambalaje carton ondulat

Produsele finite obţinute prin procesarea cartonului ondulat sunt ambalajele, în majoritate cutii, într-un număr foarte mare de tipuri şi dimensiuni. Se pot realiza şi lădiţe, cât şi accesorii de prezentare, displayere.

Pe plan internaţional s-a adoptat o codificare specifică industriei cartonului, respectiv tipurilor constructive ale cutiilor din carton ondulat, clasificare realizată de către Federaţia Europeană a Producătorilor de Cutii de Carton Ondulat (FEFCO)*, înfiinţată în anul 1952, cu sediul la Bruxelles, guvernată de legiile belgiene. Această clasificare s-a realizat pentru a veni spre întâmpinarea clienţilor.

Ambalaje carton ondulat    Ambalaje din carton clasice   Ambalaje din carton clasice                                                                 

* Tipurile constructive de confecţii FEFCO sunt:
1 1.Role şi plăci de carton ondulat.
1 2.Cutiile pliante sunt formate dintr-o bucată cu o articulaţie lipită, capsată sau lipită cu bandă, care are ambele capete sub formă de clape. Aceste cutii sunt transportate pliate, gata de folosire şi necesită închiderea clapelor.
1 3.Cutiile telescopice sunt formate din una sau mai multe bucaţi şi sunt prevăzute cu un capac ce se pune pe corpul cutiei.
1 4.Cutiile tip dosar sunt formate de obicei dintr-o singura bucata de carton. Fundul cutiei este îndoit pentru a forma pereţii şi capacul. Cutiile pot fi aranjate şi fară lipire sau capsare. Dispozitive de închidere, mânere pot fi încorporate în design.
1 5.Cutiile glisante sunt formate din ansambluri glisante (manşoane) ce se îmbină în direcţii diferite unele în altele. Acest tip include deasemenea şi manşoanele glisante.
1 6.Cutiile rigide sunt formate de obicei din două bucăţi separate şi un corp ce necesită capsare sau o operaţie similară înainte de a fi folosite.
1 7.Cutiile gata lipite sunt compuse dintr-o singura bucată, sunt transportate pliate şi gata de a fi folosite printr-o simplă aşezare.
1 9.Accesoriile interioare cum ar fi captuşeli, divizoare, etc., fie sunt legate de designul cutiei sau sunt considerate părţi separate.

Aceste tipuri constructive de cutii şi accesorii se obţin prin ştanţare orizontală, verticală (utilaj Bobst) sau rotativă, şliţuire în linie (utilaje Martin, Gandossi, Emba, Piemonte, Jumbo).

Pentru un aspect comercial atrăgător se practică imprimarea în 1-4 culori, procedeu ce se realizează flexografic şi serigrafic. În anii ’70 a apărut un alt procedeu de finisare a cutiilor de carton. Caşerarea este procedeul prin care o imagine imprimată pe un suport (de obicei din hârtie) se fixează pe un carton prin intermediul unui adeziv lichid.Ea se poate executa manual sau cu ajutorul diverselor utilaje specializate, obţinându-se o imprimare în 7 culori.

Caracteristici ambalaje din carton ondulat

• cartonul ondulat are capacitate de ambalare superioară, deoarece prezintă volum de gabarit redus în stare plină la aceeaşi capacitate de încărcare;
• asigură un grad de protecţie avansat produselor ambalate datorită supleţei şi elasticităţii ondulelor prin amortizarea şocurilor frecărilor şi compresiunilor survenite pe timpul transportului pe care le absoarbe şi le neutralizează total în comparaţie cu alte tipuri de ambaleje care nu amortizează şocurile;
• posibilităţi de promovare a produselor datorită faptului ca suprafeţele plane ale cutiilor se pretează la imprimări în culori cu diferite elemente de informare şi reclamă net superioare lăzilor de lemn;
• posibilitatea de realizare a plierii cutiei; altfel cutia ocupă un volum de 7 ori mai redus decât volumul ocupat de o ladă de lemn;
• cartonul ondulat are un cost de fabricaţie de 3-4 ori mai redus de al unei lăzi de lemn;
• posibilitatea înnobilării cu adaosuri de răşini sintetice, microceruri cu proprietăţi hidrofobe, a îmbinării cu structuri spongioase şi expandate ceea ce le conferă proprietăţi de protecţie specifice şi permit îmbunătăţiri ale sistemului de ambalare;
• posibilitatea de recuperare 100% a materialului fibros.
• Una din cele mai importante caracteristici a ambalajului din carton ondulat este cea ecologică. Ambalajul din carton ondulat este 100% reciclabil, colectarea lui sub formă de maculatură reprezentând o prioritate pentru protejarea mediului înconjurător. În acest sens, s-au adoptat o serie de legi pentru recuperarea deşeurilor de hârtie şi carton.Facebook Instagram Twitter